Iets voor u?

Volkstuin iets voor u?

Wilt u er achter komen of u groene vingers heeft, op een ontspannen manier buitenlucht opsnuiven, écht verse groenten eten, uw huiskamer overladen met snijbloemen of heeft u sport niet als hobby maar wilt u toch in beweging blijven? Dan is een volkstuin misschien iets voor u!

Het is geen dure hobby en uiteindelijk kan het u zelfs een kleine besparing opleveren, maar het is wel iets voor doorzetters. Er zijn klusjes die het hele jaar door terugkomen zoals planten voldoende water geven en onkruid wieden. Dat laatste doet u niet alleen voor uzelf maar ook voor uw medetuinders. Rekent u er op dat u gedurende de zomertijd minimaal 6-8 uur per week aan uw volkstuin moet besteden.

U zult zelden een mooie, schone tuin overnemen. Dat betekent in eerste instantie dat u enkele dagen bezig zult zijn met bijvoorbeeld onkruid verwijderen, grond bewerken en mesten. Soms moeten er veel (onkruid) afgevoerd worden of mest aangevoerd worden. Ook zal er een beroep op u worden gedaan om gezamenlijke werkzaamheden op het volkstuincomplex te ondernemen.

Er komt ook wel wat planning bij kijken. Alle zaden (die met voordeel via onze vereniging zijn ingekocht) moeten in een bepaalde periode de grond in en de verschillende planten vereisen verschillende bemesting. De periode dat u op zomervakantie gaat valt mogelijk samen met de oogsttijd van uw gewassen en niet alle plantensoorten kunnen twee jaar achter elkaar op hetzelfde stuk grond staan. Daar komt nog bij dat u waarschijnlijk enkele jaren nodig zult hebben voordat u ten volle de vruchten van uw werk kunt plukken.

Dit zijn echter zaken waar uw tuinburen ook tegenaan lopen. Goede adviezen zult u gemakkelijk kunnen krijgen en vaak zelfs meer dan u kunt onthouden! Dat we allemaal met hetzelfde bezig zijn, maar toch de baas zijn over ons eigen stukje grond, schept een ontspannen en positieve sfeer.

De nadruk ligt op ons complex bij het tuinieren, dus niet bij openluchtrecreatie. Zomerhuisjes, barbecues, luid klinkende radio’s e.d. zullen bij ons niet worden aangetroffen.


Waarom Volkstuinvereniging Berg en Heide?

De keuze voor een volkstuin kan mede afhankelijk zijn van de ligging en de aard van de verenging.

De ligging:
het Volkstuinvereniging (VTV) Berg en Heide tuinencomplex is gelegen op zandgrond aan de Berg en Heideweg in Velp (Gelderland).
Het werken op zandgrond heeft zo zijn voordelen. De grond is in het voorjaar sneller opgewarmd en droger wat bewerking lichter maakt. Hierdoor zal spitten minder moeite kosten.
Maar zandgrond heeft echter ook nadelen. Het is bijvoorbeeld armer. U zult sneller moeten bemesten en ook het toevoegen van compost is van belang om de structuur van de grond te verbeteren. Doordat zandgrond sneller uitdroogt, zal er eerder water gegeven moeten worden.
Op ons complex is water aanwezig via bovengrondse waterleidingen. Water geven met de slang mag, maar u mag geen sproeier aanzetten.

Het Berg en Heide volkstuincomplex ligt langs de A12. De meeste leden geven aan daar nauwelijks last van hebben. Als je lekker bezig bent, hoor je wel de vogels, maar geen auto’s. Helaas, ook de andere volkstuincomplexen van Volkstuinvereniging de Wetering in Velp Zuid en Volkstuindersvereniging Presikhaaf liggen langs de snelweg. Bij onze collega’s van Volkstuinders Vereniging Arnhem liggen enkele complexen wat rustiger.

Als u liever op kleigrond werkt, kunt u beter een tuin nemen bij Volkstuinvereniging de Wetering in Velp Zuid, of bijvoorbeeld bij de Biologische Tuinbouw Vereniging Elderveld in Arnhem Zuid.


De vereniging:
VTV Berg en Heide heeft geen ideologische doelstelling. Zo zijn wij geen ‘biologische’ vereniging, maar hebben we wel het gebruik van bestrijdingsmiddelen als ‘RoundUp‘ verboden. Onze verenging stelt slechts beperkt eisen aan de leden als het gaat om gezamenlijke activiteiten. We verwachten deelname aan 1 of 2 dagdelen per jaar aan gezamenlijke activiteiten. Dat zijn vooral werkzaamheden aan het complex zoals grasmaaien en klein onderhoud.
Het verdere verenigingsleven is beperkt. We hebben geen clubgebouw of kantine. Jaarlijks is er een jaarvergadering, een plantjesdag (ruilbeurs) een barbecue of een lezing.

Als vereniging houden we wel steeds strenger toezicht op het onderhoud van de tuinen. U moet zich echt realiseren dat een afwezigheid van meer dan twee weken al tot problemen kan leiden. Het zal zeker een beginnend tuinder niet meevallen om na een vakantie van drie weken de tuin weer op orde te krijgen.
Twee tot drie keer per jaar bekijkt het bestuur alle tuinen. Als het onderhoud te wensen over laat, krijgt u een waarschuwing.

Tot slot, een volkstuin is niet voorbehouden aan een bepaald soort mensen. Bij ons kunt u tuinders van alle mogelijke leeftijden en achtergronden aantreffen. Meer dan de helft van onze leden is vrouw en de helft is jonger dan 60. Ook in andere opzichten is ons ledenbestand een afspiegeling van de maatschappij.

Interesse in een volkstuin bij onze vereniging? Lees dan hier hoe u zich kunt aanmelden.